Centrul de Informare pentru Tineret - Youth din Craiova - CITY

Sexshop-online | Scrieti-ne | Ajutor!

Login


small logo
Special

Atitudinea perfecta intr-o negociere

Multi oameni ar prefera sa nu fi pusi in situatia de a negocia vreodata. Altii se arunca bucurosi in "batalii" de acest gen. Cind vei cere colegilor sau sefului tau o intrevedere pentru modificarea unui proiect sau pentru a cere o marire de salariu, trebuie sa anticipezi reactiile si poate chiar prejudecatile pe care le pot avea referitor la a purta o negociere. Primele lucruri pe care le spui si le faci pot fi foarte semnificative pentru cursul discutiilor. Iata citeva chestiuni care te pot ajuta sa-ti stabilesti atitudinea de adoptat pentru a obtine un rezultat favorabil:

1. Clarifica scopul intilnirii.
Timpul este o resursa finita si pretioasa. Colegii iti vor aprecia abilitatea de a capta rapid si a mentine atentia auditoriului pe motivele invocate si beneficiile realizate (pentru toti) din rezolvarea propusa. Poti spune apoi, ca luarea unei decizii in sensul indicat e! ste critica pentru termenele fixate, atingerea anumitor scopuri ...etc. Pentru aceasta decizie supui acordului tuturor participantilor ideile tale.

2. Pune totul sub forma unei probleme comune, de rezolvat in colectiv.
Poti intampina retineri de celalta parte, mai ales in negocierea unor chestiuni delicate. Eliminarea acestor retineri se poate obtine prin transformarea negocierii intr-o discutie pe marginea subiectului, acesta devenind o problema comuna pentru care trebuie gasita o solutie. Poti spune " Am acesta problema si as aprecia sfaturile Dvs." sau " Nu stiu exact cum sa atac aceasta problema si apelez la ajutorul Dvs." Apoi poti discuta pe marginea ei si ataca impreuna cu ceilalti rezolvarea.

3. Incepe cu nevoile si dorintele celeilalte parti.
Pentru a putea stabili o atmosfera cit mai buna in cadrul negocierii, incepe expunerea prin a vorbi despre nevoile si dorintele interlocutorului. Apoi invita-l sa-si expuna punctul de vedere. Astfel il ve! i face sa se simta integrat in discutie si iti va acorda aceeasi atent ie. Dupa ce cealalta parte s-a simtit ascultata si inteleasa, este mult mai probabil sa asculte cu interes ce ai de zis si sa capete o deschidere mai mare la rezolvarea problemelor expuse de tine.

Interviul : Dezbaterea unei situatii virtuale
Autor: / 10 September 2004

In cursul unui interviu, pe langa intrebarile pe care le-am prezentat pana acum, poti fi pus in situatia de a ti se cere sa rezolvi o situatie virtuala. Angajatorul va urmari exact cum analizezi toate datele oferite, cum iti organizezi un plan de idei si cum te pregatesti sa iei o decizie. Iata cateva strategii pentru a fii pregatit sa faci fata in acest caz:

1. Ia notite.
In timp ce interlocutorul tau iti prezinta cazul, noteaza-ti cu atentie datele importante (cifre, ...etc). (Nu uita niciodata sa-ti iei ceva de scris si o mapa la interviu). Nu cred ca ai vrea sa-l pui pe cel din fata ta sa repete mai tirziu ce ti-a prezentat deja.

2. Pune intrebari.
Intervievatorul tau asteapta sa pui intrebari - atatea cate iti sunt necesare sa-ti faci o imagine clara asupra situatiei in cauza. Multi candidati fac marea greseala sa nu puna intrebari, uneori din frica de a nu! parea ignoranti, alteori pentru a nu-l "plictisi" pe cel din fata lor. Din contra, nepunerea acestor intrebari poate fi o greseala fatala.

3. Fii pregatit sa preiei conducerea discutiei.
Vei observa ca interlocutorul tau va ghida mereu firul discutiei spre domeniile dorite de el, dar fii pregatit sa preiei controlul acesteia in caz ca anumite aspecte nu sunt clare si se tinde trecerea peste ele. Daca nu esti sigur de ceva, intreaba pur si simplu. Poti spune de exemplu "Date fiind cele prezentate de Dvs. pana acum, as vrea sa aflu mai multe elemente pentru a clarifica relatia dintre clientul respectiv si partenerul sau. Sper ca nu aveti nimic impotriva." In acest mod poti ghida tu mai departe firul discutiei, fara a te pune efectiv in rolul celui care pune intrebarile.

4. Nu face presupuneri !
Pus in fata unui caz la un interviu, nu trebuie sa-ti dai niciodata cu parerea. Trebuie sa te pui in situatia unui consultant care se documenteaza in legatura c! u cazul de fata. Poate fi evident din context ca nu exista nici un pla n de actiune (altfel de ce ar mai necesita atata analiza ?), dar trebuie sa intrebi daca acesta exista. Trebuie sa intrebi daca firma a mai fost confruntata cu o asemenea situatie sau daca alte firme de profil au fost si ce masuri s-au aplicat. Interlocutorul tau e foarte probabil sa nu-ti dea aceste informatii, dar cu siguranta va fi impresionat ca ai pus aceste intrebari.

5. Mentine contactul vizual.
Intotdeauna trebuie sa mentii un contact vizual direct cu cel din fata ta. Contactul vizual este critic in momentul in care raspunzi la intrebari - demonstreaza incredere si poate confirma nonverbal ceea ce spui. Imagineaza-ti ca mai tirziu vei fi pus sa faci o demonstratie a unui proiect personal in fata catorva directori. Si acolo va trebui sa raspunzi sigur la intrebari !

Interviul : Intrebari, intrebari, intrebari ...
Autor: / 10 September 2004

Firmele cauta in ziua de azi sa afle mult mai multe despre personalitatea potentialului candidat. Pe lista celor mai mari calitati stau spiritul de echipa si creativitatea. Poate nu vei fi intrebat niciodata daca esti un bun om de echipa sau daca esti un inovator, asta nu inseamna ca, intr-un fel sau altul, nu trebuie sa spui ca esti. Dar cu siguranta ca vei fi intrebat direct: Spune-mi de ce calitatile tale iti vor aduce succes aici ?

1. De ce candidezi pentru postul acesta ?
Probabil cea mai comuna intrebare. Trebuie sa-l convingi pe angajator ca esti foarte entuziasmat de jobul in cauza.

2. Spune-mi cand ai actionat din proprie initiativa ? Da-mi un exemplu cand ai gasit o solutie inovatoare. Da-mi un exemplu cand ai depasit asteptarile.
In ziua de azi, angajatul trebuie sa fie "creativ", sa fie capabil sa gandeasca si in afara pregatirii/calificarilor sale. Ra! spunzand la o intrebare de acest gen, poti demonstra ca ai asemenea calitati prin relatarea unei situatii cind ai adoptat o solutie iesita din tiparele obisnuite.

3. Vad in CV-ul tau ca ai condus la un moment dat comitetul (proiectul, echipa, ..etc) X. (nu au nici o importanta marimea sau felul) Cum a fost aceasta experienta ?
Pe langa creativitate, un angajator cauta sa descopere aptitudini de lider. In general acestea sunt vazute in capacitatea ta de a asculta, in abilitatea de a comunica si in fermitatea cu care te prezinti.

4. Ce ar spune despre tine colegii din echipa de baschet/grupa de facultate/grupul cu care ai facut ultima expeditie pe munte ?
Dupa cum am zis, spiritul de echipa este foarte valoros. Daca angajatorul nu te intreaba asa ceva, poti face tu aluzie la acest fapt cu anumite ocazii. Interlocutorul va cauta deschiderea ta la ideiile altora si dorinta/capacitatea de a impinge o echipa spre realizarea unui scop anume.

5. De ce t! e-ai decis sa-ti schimbi cariera ? De ce te-ai hotarat sa-ti continui studiile ?
Fii pregatit sa discuti pe marginea CV-ului aceste aspecte si sa subliniezi cum ai avansat in diverse firme, ce progrese ai avut in domeniul tau. Se asteapta de la tine dorinta expresa ca vei ramane in bransa si ca vei fi loial firmei.

6. Unde te vezi in urmatorii 5 ani ?
Nu trebuie sa spui ca vei lucra pentru firma respectiva pe vecie. Trebuie doar sa-ti exprimi increderea ca postul oferit te va ajuta sa "cresti".

7. Deci de-abia ai absolvit. Cum ti s-a parut scoala/facultatea ?
Mi-a placut la nebunie. Am invatat o gramada de lucruri. Sa va povestesc macar despre un proiect la care am participat ...

8. Ce ai invatat in postul anterior si crezi ca se poate aplica aici?

9. Care este cel mai mare defect al tau ?
Angajatorii iubesc intrebarea asta, chiar daca ea invita la un raspuns mai putin onest. E de presupus ca vei raspunde: "Sunt un perfectionist" sau "Tind sa muncesc prea mult" S-ar putea sa vrei totusi sa dai un ra! spuns mai elaborat, asa ca fii pregatit sa ti se puna intrebarea asta.

10. Daca ai pleca undeva 24 de ore, cu un buget nelimitat, unde te-ai duce ?
Cateodata poti intampina asemenea intrebari total in afara subiectului, dar prin care angajatorul cauta sa-ti afle cat mai multe laturi ale personalitatii.

Despre mine | Harta site-ului | Privacy Policy | Contact Me | ©2005 LostQuest - Catalin B